google translate

miercuri, 30 iunie 2010

finally, I get a job. Yuuupiiieeeeee


Am job in Perth, Australia.

So, la exact o luna si 3 saptamani de cand am aterizat pe aeroportul din Perth, Australia, incep munca. Evident acest lucru nu se putea intampla fara ajutorul romanilor care sunt in Australia (nu numai in Perth - care de altfel sunt cei mai minunati oameni pe care i-am intalnit intr-o alta tara). Pentru mine este o realizare deosebita. Speram sa obtin un job inainte sa imi vina fetele aici si vad ca am reusit. 

Incepand cu 5 Iulie incep treaba. Sambata plec in Melbourne pentru training, apoi ma intorc in Perth sa incep sa lucrez efectiv.

Nu stiu ce sa mai zic acum, decat sa le multumesc celor care mi-au fost alaturi.

Multumiri:
Gabi & Maria (Perth)
Catalin & Cristina (Melbourne)
Andu & Roxana (Perth)
Bogdan & Diana (Perth)
Bogdan & Kati (Perth)
Livia (Sydney)
Florin & Luminita (Perth)
Cristian (Perth)
Baiazid (Sydney)
Lucian (Brisbane)
Dan (Brisbane)
Darie (Perth)
Iulia (Tasmania)

Si nu in ultimul rand moderatorului (admin, proprietar sau ce este) forumului de pe www.emigrare.info. El a facut posibil ca eu sa intalnesc atatia oameni minunati. Multumesc!

Fiecare m-a ajutat cu ceva. Cu ce a putut fiecare si unii au putut foarte multe. Le multumesc tuturor si vreau sa le spun ca trebuie sa conteze pe ajutorul meu in orice situatie si nu numai ei. Stiu ca e posibil sa nu le placa ca am pus numele lor aici, dar tocmai din cauza aceasta am pus numele mici.

Cam atat, pentru ca sunt inca sub impresia acestei noutati minunate.



marți, 22 iunie 2010

am luat permisul de conducere

Asa, dupa ce m-am chinuit un pic sa dau examenul pentru permisul de conducere, am reusit in sfarsit sa il iau. Asta se intampla Joi pe 16 iunie 2010. A fost “frumos” pentru ca examenul era programat la ora 7.05 am in Joondalup (o suburbie care este cam pe la 30 km de city in nord). Inainte de examen de obicei se ia o ora de condus cu instructorul pentru a fi oarecum “incalzit”. Practic trebuia sa fiu la ora 6 am in Joondalup. Ca sa ajung acolo trebuia sa iau trenul de 5.30 am din city. Partea proasta este ca nu circula nici un autobuz la ora aia aici la mine in Como, care sa ajunga in city inainte de 5.30 am. Asa ca mi-am pus eu telefonul sa ma trezeasca la ora 4 dimineata si pana m-am pregatit de plecare s-a facut 4.40 am. Bine ca nu mai fumez ca mai pierdeam si cu tigarea si cafeaua cam 10 minute.

M-am gandit ca pentru a putea ajunge in city sa prind trenul de 5.30 trebuia sa plec cu bicicleta. Partea proasta era ca a mai si plouat un pic tocmai pe la ora aia. Ma rog, am plecat eu la 4.45 si m-am apucat sa dau la pedale pana in city. Pe drum ploaia ca la ea acasa, m-a cam facut fleasca, dar ce nu face omu’ pentru cauze nobile :)). Am trecut peste Narrow Bridge care avea niste lumini pe sub el si lumina apa, si frate am vazut fundul apei in mijlocul canalului navigabil. Cred ca avea cam 5-6 metri adancime (e o presupunere), dar am fost surprins sa observ ca este o apa asa curata la un rau care traverseaza un oras. Ma rog, pe drum m-a uitam ciudat la apa ca era intuneric si eu cu intunericul nu prea fac, casa buna, pana am auzit din bezna un chirait de era sa cad de pe bicicleta. Am accelerat cu pedalat-ul si dupa 20 m cand m-am simtit oarecum in siguranta m-am intors si am vazut ca era o prapadenie de rata care macanea la malul apei. Mda, nu a fost chiar asa frumos.

Apoi prin CBD, cand am ajuns, eram eu cu “cleanerii”. Mi s-a parut interesant ca nu mai vazusem niciodata oameni care vin la ora aia sa isi faca treaba sa curete, spele sau ce aveau ei de facut in city. Ma rog erau cam numai asiatici, dar asta nu prea are relevanta decat ca imi fac mie concurenta :)) Am aplicat si eu la niste joburi de acest gen. Sper sa iasa pana la urma o prapadenie de job care sa imi plateasca chiria.


Anyway, am ajuns la statia de tren care evident era inchisa ca am ajuns cu 20 minute inainte sa deschida si am inceput sa fac ture prin CBD. Am parcat bicicleta in fata statiei de tren (legata). Ce imi place aici ca poti sa mergi cu bicicleta pana la tren si sa o lasi acoolo fara riscul de a disparea (evident o legi cu un lant) vreo componenta. Poti sa urci cu bicicleta si in tren, dar numai in afara orelor de varf.  Ma gadeam sa ma duc la statia Wellington ca poate aia era deschisa, dar m-am gandit sa mai stau 5 minute. Bine am facut ca am ami asteptat un pic, pentru ca imediat a venit un nene si a deschis poarta de la statia trenului si am putut intra inauntru la adapost, unde am putut sa ma si usuc un pic.

Am ajuns eu in Joondalup, m-am intalnit cu instructorul si am inceput lectia. Dupa o ora ne intoarcem la Licence Centre si plec cu tipul care era assessor. Ne-am urcat in masina, si a inceput sa zica : Left pleeease, Right pleeease, At round about straight away pleeease. Frate ma dispera accentul ala. Ma rog bine ca era “citet”. Dupa cateva greseli de alea mele si o atentionare din partea lui sa ma uit la condus nu la ce completeaza el in formular, intram pe un fel de highway, unde eu mergeam in continuare cu 50 km/h si imi zice ca cica pot sa merg cu 70km/h. Bag eu tare si in fata vad un semnpe care scria 80. Bag si mai tare si cand trecem de semn ma intraba tipul cand trebuia sa accelerez, inainte sau dupa semn. Deja ma vedeam cu “fail” a doua oara. I-am zis ca trebuia sa accelerez dupa semn si a zis ok, “take right”. Cand am auzit de dreapta, l-am intrebat cu o fata disperata: “I am failed?”. M-a linistit si a zis ca nu si sa merg in dreapta. Ma rog am mers in continuare catre Licence centre unde am ajuns si am parcat. Inca nu stiam daca am luat permisul sau nu. Mai sta tipul cam un minut sa completeze formularul ala si imi zice cica: “Go inside to take your driver’s licence”. Apoi am vazut pe copia de la formularul ala ca luasem permisul. Super tare. Am iesit din masina sa ii multumesc tipului, dar el deja plecase si era pe la 10 metri departare.

Ma rog, nu mai conteaza, luasem permisul. Dupa o asteptare de vreo ora in fata centrului de licentiere am intrat si am facut cele cateva formalitati pentru eliberarea permisului.

Cam asta a fost cu permisul.
Felul in care arata permisul din Western Australia mai jos:



Intre timp mi-a venit si cardul care imi permite sa lucrez in constructii. Este de fapt si white si blue. Pentru ca pe fata este white iar pe spate este blue. Deci este in singur card care are ambele culori (ma rog, stiu ca albul nu este culoare, dar de dragul povestirii il definesc, ca fiind culoare).

Felul in care arata acest card mai jos: 



Intre timp, din pacate vesti despre angajare nu prea sunt. Am fost joi la un interviu de la care am ceva sperante, dar deocamdata nu stiu. Mai vedem …

sâmbătă, 12 iunie 2010

5 weeks ...

Acest post o sa aiba mai multe sectiuni. In primul rand veau sa postez un mesaj de la un prieten, care mi-a placut prin abordare si este pacat sa il tin numai pentru mine (inainte sa il postez i-am cerut permisiunea, pe care mi-a si acordat-o). Precizez pentru cei care nu au simtul umorului ca urmatorul pasaj trebuie tratat ca un pamflet.


“Bai Aussie, te misti repede. "Rapido, subito", eh? Parc-ai fi Speedy Gonzales (adica mexican in State :))Mi-a placut faza aia cu palinca, solfadeina si powerbook-ul. Ca tot ai fatza de gagiu bronzat pe nume As-hali Salam Danam pus pe probleme. (Nu scriu cuvinte-cheie periculoase ca poate filtreaza astia din guvern mailurile si te vezi saltat in miezul noptii si pus pe o barca catre o vacanta permanenta. Nu sunt sigur de "salam" - asta e periculos? :)).
Ma surprinde ca romanii de acolo sunt asa de ok (pai io n-am pupat surprise-party nici de la nevasta, cand am facut 30 de ani, daramite de la straini). Asta poate insemna trei chestii:
1. BUNA - Au petrecut suficient timp acolo ca sa scape de sechelele romanismului de genul "sa moara si capra vecinului" si sa asimileze atitudinea relaxata care vine la pachet cu traiul decent al unui om civilizat.
2. PROASTA - Romanii (sau strainii, in general) sunt atat de marginalizati acolo incat singurul lor mod de a interactiona social este "prin noi insine".
3. CEL-MAI-PROBABILA - Toti romanii din Australia sunt membri ai unui cult secret cu intentii morbide (dominatie mondiala, A Doua Venire, bere gratis prin lege, etc.)…….A trebuit sa te duci tocmai in Australia ca sa faci si tu niste miscare. Nici n-o sa te mai recunoasca nevasta-ta fara burdihan, dupa enshpe mii de kilometri facuti pe bicicleta.Orasul pare misto, din descrierea ta. Imi place ca povestesti de multe spatii verzi. Nu-mi place ca inteleg ca nu prea sunt magazine imprastiate, ca la noi, sunt doar niste centre comerciale care sunt cam departe si tre' sa mergi cu masina sa faci cumparaturi.Cred ca stii ca pe-aici merge din ce in ce mai prost. Vezi pe ziare.com. Bugetarii tot zic ca o sa faca greva (au si facut, cica, pe 31.05, dar din aia 1 milion au aparut doar 400.000. Probabil restul au profitat de "liber" ca sa mearga la gratar). Ieri am trecut pta Victoriei si abia erau trei floci in ploaie la protestat. Cred ca erau mai multi jandarmi. Deh, solidaritatea la romani. Si acuma e greva full metrorex si partial ratb (in mod ciudat, traficul a fost ieri chiar mai bun decat atunci cand nu e greva). Peste tot merge prost, am mai multi clienti care se vaita si intarzie la plati.Cum e cu criza in Australia? Acuma ca esti acolo iti dai seama mai bine, ca altfel stiu ca imi spuneai ca nu se simte.Mie mi se pare ca te-ai miscat repede si bine. Daca rezolvi si cu slujba, te-ai scos. Sa mai scrii despre impresiile cultural-artistice (daca le pui pe blog, oricum le vad acolo)."Haidi pa", ca sa citez un clasic in viata :)”
Apreciez tot timpul tipul acesta de mesaje.


Dupa acest comentariu trec la a doua sectiune:
Pentru cei care vor sa afle detalii despre pasii de emigrare pot sa le dau doar cateva directii. Nu sunt agent de emigrare asa ca nu pot sa gasesc solutii pentru cazuri delicate. Altfel, procedura generala pentru emigrare in Australia este urmatoarea:
- Acceseaza site www.immi.gov.au
- Cauta booklet 6 (o brosura cu toate informatiile necesare unui doritor de emigrare in Australia)
- Citeste cu foarte mare atentie aceasta brosura. Daca, sau cand te impotmolesti cauta pe forumul de la emigrare.info la sectiunea corespunzatoare, raspunsuri la intrebari. In cazul in care inca ai nelamuriri, deschide un nou topic (in general cam toate intrebarile au raspuns pe acest forum – trebuie sa cauti). Ti se va raspunde cu siguranta. Mie mi s-a raspuns de fiecare data. Raspunsurile au fost mai mult decat pertinente si le multumesc si acum celor care m-au ajutat de-a lungul procesului de emigrare. Intrebarile trebuie sa fie concrete, nu de genul: “vreau sa emigrez, ce trebuie sa fac”. Trebuie sa fie de genul: Am citit x, y, z documente referitoare la emigrare, care m-au trimis la documentele a,b,c, dar inca am o nelamurire: bla bla bla bla
Daca ai o situatie speciala, cauta ajutor profesionist (agenti de emigrare). In general am vazut ca are referinte foarte bune un anume George Lombard (il poti gasi pe britishexpats sau pe google.com). Probabil mai sunt si altii, dar acesta este cel mai vizibil pe acel forum. Nu este recomandarea mea, este pur si simplu o parere. Eu personal mi-am facut toate actele de emigrare pentru mine, sotie si copil fara nici un ajutor profesionist (agent). La inceputuri (acum 2 ani) m-am interesat la niste agentii, dar nu am fost multumit de raspunsurile lor, asa ca m-am apucat sa fac actele singur. Am reusit sa le fac fara probleme mari.
Dupa ce ai citit brosura uita-te la adresa aceasta:
http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/175/eligibility-applicant.htm
pentru a-ti calcula punctajul necesar pentru emigrare.Daca ai depasit 120 de puncte inseamna ca poti sa te apuci de treaba (assesment, IELTS, traduceri).
Mai exista si posibilitatea unei sponsorizari din partea unui stat (de aceasta sponsorizare am beneficiat eu). Daca ai sponsorizare din partea unui stat exista posibilitatea sa beneficiezi de prioritate la procesarea dosarului si/sau o un passmark mai mic. Sponsorizare nu inseamna ca primesti foloase materiale sau “kile de bani in cont”. Pur si simplu sponsorizarea din partea unui stat inseamna ca acel stat te doreste acolo. Nimic in plus. Nu te asteapta nimeni din parte autoritatilor cu stegulete sau baloane colorate.
Cam atat stiu eu ca se poate face. Astept intrebari pe email (marcus.bratu@gmail.com) cu intrebari pertinente despre emigrare.
Din pacate la acest moment (12 Iunie 2010) DIAC a suspendat acceptarea aplicatiilor pentru obtinerea vizei. Cel mai probabil o sa ii dea drumul dupa 1 Iulie 2010, dar nu este o certitudine. In orice caz, ce am citit zilele acestea prin ziare, scrie ca somajul in Oz a scazut. De exemplu in WA a scazut de la 4,5% la 4,1%. Sunt niste cifre foarte interesante, chiar daca eu sunt printre cei 4.1% (adica “between jobs” – sau in traducere libera: somer).


Asa, acum sa trec si la ce am mai facut.
Pai de cand nu am mai scris, pot sa zic ca am primit raspuns de la KM cum ca nu sunt asa de bun ca sa ma angajeze, si ca mi se doreste succes in continuare. Scriu in special referitor la joburi pentru ca asta ma intereseaza acum. Am avut cateva interviuri, de la care inca nu am nici un raspuns si acum sunt un tip care beneficiaza de o vacanta prelungita. Ma rog, asta nu inseamna ca nu sunt un “job hunter”. In fiecare dimineata cand ma trezesc, ma pun la calculator (s-a dus dracu’ tigarea si cafeaua – pentru ca nu mai fumez, iar cafeaua fara tigare nu merge … si in plus combinatia asta tigare + cafea duce la costuri extrem de mari pentru mine – un pachet de tigari, habar nu am marca, se duce cam pe la 15$ asa ca e mai sanatos sa nu mai fumezi :D), si ma apuc de cautat joburi. Din pacate concurenta pe zona de IT este destul de mare. Sunt multi frate care poseda cunostiinte despre IT :D. Din pacate cred ca e aceiasi chestie ca si in Romania cu aplicatiile pentru joburi.
Tin minte ca atunci cand am plecat din KM Ro si s-a dat anunt pentru postul meu, au venit o gramada de aplicatii. Multe dintre ele care nu aveau absolut nici o treaba cu jobul. Am eu o banuiala ca si aici se intampla acelasi lucru. Spam de CV-uri pentru joburi pe IT. Probabil nu numai pe zona de IT. Anyway, azi (12 June 2010) am facut un curs online pentru a obtine un card care iti da posibilitatea sa lucrezi pe santiere. Se numeste white/blue card (o sa vad culoarea cand o sa il primesc - inca nu imi dau seama care e diferenta intre white card si blue card) si consta in pregatirea viitorului muncitor in constructii despre protectia muncii. Ma rog, nu este mare chestie, in 2-3 ore cat citesti respectivul curs si raspunzi la intrebari (totul online) se rezolva. Costa 65$. Este un pret bun. Acum ma gandesc sa obtin o certificare ca si OH&S, dar e cam scumpa (2400$) si nu sunt sigur ca gasesc job imediat dupa ce termin cursul. Anyway, sunt un job hunter now. Asa ca am ce face …