google translate

sâmbătă, 5 februarie 2011

Suburbii in Perth

Dupa cum spuneam in postarea precedenta, ca si familie avem proiecte. Si multe. Unul dintre ele care este prioritar este sa ne cumparam o casa.
Drept sa fiu, am locuit in chirie prima data in viata mea in Australia. Pentru mine nu este un sentiment reconfortant sa stau intr-o casa inchiriata. Chiar daca la momentul de fata stau intr-o zona foarte aproape de city, intr-un apartament relativ ok si intr-o suburbie destul de bine vazuta (criteriul pentru suburbie "destul de bine vazuta" a fost pretul unei case care se poate apropia si de $1000k). 
Asa ca, dupa multe cautari pe net am ajuns la concluzia ca pot gasi ceva rezonabil (ca si pret) prin NoR (North of the River). Asta in conditiile in care locatia jobului meu este tot in NoR.
Asa, acum sa vedem la ce si cum ne putem raporta. Aici o sa vorbesc doar despre partea de nord a Perth-ului (ca si zona metropolitana).
Sunt diverse suburbii in Perth. De la "bine" cotate la "rau" cotate. Cele "rau" cotate din cate stiu eu sunt:
- celebrul KGB: Koondoola, Girrawheen, Balga in care, dupa cate am inteles sunt pline de oameni care nu sunt de ce a mai buna calitate. Dar in acelasi timp, un amic si-a cumparat o casa in Balga, si imi spunea ca incet incet dispar "dusmanii" :D.
- Mirrabooka: din informatiile mele sunt foarte multi musulmani (de musulmani nu am auzit sa fie violenti, dar inca nu am prea multe informatii) si aborigeni (despre acestia am auzit zvonuri ca sunt violenti cand "ingurgiteaza" ceva alcool).
Acum nu stiu cu ce sa aproximez (cu zone din Romania - fac referire la Romania pentru ca cei care sunt aici stiu deja ce vreau sa spun) aceasta definitie "rau" cotat. Nu cred ca exista o echivalare cu o zona sau cartier dintr-un oras din Romania. Dar cred ca toata lumea isi cam da seama ce inseamna o suburbie sau cartier care nu este foarte bine vazut(a) (nu inseamna ca in fiecare zi cineva este abuzat - a se citi talharit, violat(a), batut - dar pe aproape)
Si sa revin. 
Ca si suburbii scumpe in zona metropolitana Perth sunt : Applecross sau Peppermint Grove (cea mai scumpa din Australia din cate am auzit la TV :D). Nu cred ca o sa vina nimeni din Romania ca si imigrant cu cateva milioane de AUD pentru a cumpara ceva proprietati in aceste suburbii. Asa ca abandonez subiectul :)
Pretul mediu al unei case rezonabile in zona metropolitana Perth (evident ca nu in Perth, ci in suburbiile mai departate de city) este de cam $400k (www.realestate.com.au). 
Definesc "rezonabil": 4 bedroom, 2 bathroom, 2 carport, toate pe un teren de cam 600mp (poate credeti ca sunt cu "fitze" dar cam aceeasta este ce caut eu pe website-urile de realestate din Perth, Australia pentru o familie cu copil(i)) 
Sigur, daca cineva are dorinte sa ma contrazica, o sa caute pe website-urile de imobiliare din Oz si o sa gaseasca multe oferte convenabile pentru ei. Dar, eu aici spun strict ce imi doresc eu pentru mine si pentru familia mea. Nu prea ma intereseaza de ce spun altii. Am cativa prieteni in Perth pe care ii intreb cate ceva cand e cazul, dar in rest imi cam configurez viata cum ne convine noua ca si familie. 
So, eu cum nu ma prea incadrez la pretul mediu, a trebuit sa caut in alte zone accesibile. 
Asa ca astazi am vazut ca ma pot duce in niste zone relativ "bune". "Bune" pentru ca nu sunt in acele zone mentionate mai sus. Dar destul de apropiate de acele zone. 
Ar fi Marangaroo, care e la nord de Girrawheen. Dar suburbie vecina. Sunt cateva case la banii pe care ii pot da eu. Nu multe, dar cu ceva cautari si poate cu o buna sincronizare gasesc ceva rezonabil.
De fapt pe mine ma intereseaza o casa locuibila, pe un teren cat mai mare, cat mai aproape de city si evident intr-o zona cat mai  buna. Pentru ca apoi o fac eu cum vreau. 
Nu stiu de ce, dar am tot auzit ca aici se obisnuieste sa iti cumperi o casa "acum" ca apoi sa o schimbi cu una mai buna. 
Momentan, target-ul meu este sa ma mut la casa mea. In sensul ca nu vreau sa mai stau cu chirie. Nu e stilul meu. Prefer sa platesc rata la banca.
Dureaza ceva... pentru ca nu e foarte usor, dar incet, incet totul se rezolva … :). 

Am mai spus o data. Nu am cum sa uit ajutorul pe care l-am primit cand am venit eu in Australia. 
Asa ca, cei care doriti sa veniti in Oz apelati cu incredere.