google translate

vineri, 24 septembrie 2010

ceva informatii ...

M-am gandit sa pun cateva informatii utile pentru cei care se gandesc sa vin in Australia. 

Informatii despre emigrarea in Australia:
     - www.emigrare.info
     - www.immi.gov.au
In aceste doua web site-uri o sa gasesti absolut toate informatiile necesare pentru emigrarea in Australia. Eu acolo le-am gasit si acum sunt in Australia.

Preturi in Australia?
Pot sa ofer informatii doar din Perth.
Mai jos niste preturi (le pun pe cele mai mici pe care le stiu). Acum in functie de cat te intinzi atata cheltuiesti. Preturile acestea sunt in Perth, unde sunt cam la fel sau un pic mai mari decat in restul tarii.
- paine: $2 (poate fi $1.49 sau $7) depinde de cata grasime vreti sa puneti pe voi. eu prefer sa imi fac paine in casa la o masina de facut paine (macar stiu ce mananc).
- carne porc: $15-$20kg, depinde de promotii.
- lapte: $3/2l.
- oua: de la $4/12 buc.
- ulei: $8/2l, depinde de companie.
- cascaval: $10kg - ma rog nu e chiar cascavalul pe care il stiti voi din Romania. daca vrei ca acela din Romania sunt magazine specializate cu "produse continentale"
- bere: minim este berea "Cold" la $35/carton de 24 sticle 335ml, asta daca iei cartonul de 24 de sticle. daca le iei individual te poate costa pana la $4 sticla de 335ml.
- vin: gasesti si la $5-$6 sticla, depinde de preferinte si daca iei mai multe sau nu. Sau gasesti vin la cutie de 4l cu $15-$20 cutia.
- tigari: $14-$25 in functie de preferinte - nu prea gasesti marcile din Europa pe aici (doar Kent, Pall Mall si un pic de Marlboro).
- pulpe pui: $4kg.
- piept pui: $5kg.
- asigurare medicala basic (fara ambulanta) o ai by default in cazul in care iei viza de rezidenta permanenta si se numeste Medicare (http://www.medicareaustralia.gov.au/), daca mai vrei si ambulanta te costa cam $7 pe saptamana. daca vrei si o asigurare privata poti sa pui inca $150 pe luna. vezi la www.hbf.com.au.
- transport cu Transperth ($1.88 zona - daca ai umblat un pic prin Europa o sa iti dai seama ce inseamna asta, daca nu cauta la http://www.transperth.wa.gov.au/)
- benzina $1.13-$1.35 - in functie de ziua in care o cumperi, miercurea este cel mai ieftin. daca mai faci si shopping la Woolworths, Coles sau IGA de peste $30 primesti reducere la unele benzinarii de 4centi /litru
- telefon fix: 30$ Telstra/luna fara nici o convorbire inclusa. vezi preturi la www.telstra.com.au.
- internet (ADSL2+): $40/luna $40 Gb transfer date (20Gb on peak, 20 Gb off peak) la www.tpg.com.au.
- telefon mobil: $20/luna - un fel de abonament (Vodafone) si ai minute de echivalentul a $250 in retea si $150 in alte retele si 50Mb transfer date, vezi la: www.vodafone.com.au pentru detalii
- casa: pleaca de la $250/week si se duce in sus in functie de preferintele voastre vezi la: www.realestate.com.au sau google.com
- masina: de la $2000 o cazatura care sa te tina cateva luni si creste, vezi la: www.drive.com.au sau google.com

- pentru mancare mai uita-te si la: http://www.woolworths.com.au http://www.coles.com.au/, http://www.iga.net.au/
- pentru obiecte pentru casa, ceva haine (de calitate medie spre scazuta) si alte chestii de care mai ai nevoie prin casa: http://www.kmart.com.au/, http://www.bigw.com.au/
- home appliances: www.harveynorman.com.au, www.thegoodguys.com.au
- diverse scule (ceva gen Bricostore) : www.bunnings.com.au




3 comentarii:

  1. Salut. Hmm... pentru un roman care traieste in ro , preturile par... un pic maricele. Pentru cei care deocamdata doar viseaza sa plece in Australia , ii poti linisti cu niste salarii medii pe acolo? De fapt nu medii, salarii accesibile unuia proaspat venit in Aus. Cam ce isi poate gasi de lucru pe acolo imediat si cat poate lua pe luna. A lucra in domeniul calificarii cred ca si acolo e mai mult o chestie de noroc si prietenii. :|

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim: e greu de spus care este un salariu mediu pe aici. cel mai bine te uiti pe seek.com.au si in functie de oras si meserie o sa iti faci o idee asupra unui salariu mediu.
    pot sa iti spun ca in Australia salariul minim este cam de 15-16$ pe ora.

    RăspundețiȘtergere