google translate

sâmbătă, 12 iunie 2010

5 weeks ...

Acest post o sa aiba mai multe sectiuni. In primul rand veau sa postez un mesaj de la un prieten, care mi-a placut prin abordare si este pacat sa il tin numai pentru mine (inainte sa il postez i-am cerut permisiunea, pe care mi-a si acordat-o). Precizez pentru cei care nu au simtul umorului ca urmatorul pasaj trebuie tratat ca un pamflet.


“Bai Aussie, te misti repede. "Rapido, subito", eh? Parc-ai fi Speedy Gonzales (adica mexican in State :))Mi-a placut faza aia cu palinca, solfadeina si powerbook-ul. Ca tot ai fatza de gagiu bronzat pe nume As-hali Salam Danam pus pe probleme. (Nu scriu cuvinte-cheie periculoase ca poate filtreaza astia din guvern mailurile si te vezi saltat in miezul noptii si pus pe o barca catre o vacanta permanenta. Nu sunt sigur de "salam" - asta e periculos? :)).
Ma surprinde ca romanii de acolo sunt asa de ok (pai io n-am pupat surprise-party nici de la nevasta, cand am facut 30 de ani, daramite de la straini). Asta poate insemna trei chestii:
1. BUNA - Au petrecut suficient timp acolo ca sa scape de sechelele romanismului de genul "sa moara si capra vecinului" si sa asimileze atitudinea relaxata care vine la pachet cu traiul decent al unui om civilizat.
2. PROASTA - Romanii (sau strainii, in general) sunt atat de marginalizati acolo incat singurul lor mod de a interactiona social este "prin noi insine".
3. CEL-MAI-PROBABILA - Toti romanii din Australia sunt membri ai unui cult secret cu intentii morbide (dominatie mondiala, A Doua Venire, bere gratis prin lege, etc.)…….A trebuit sa te duci tocmai in Australia ca sa faci si tu niste miscare. Nici n-o sa te mai recunoasca nevasta-ta fara burdihan, dupa enshpe mii de kilometri facuti pe bicicleta.Orasul pare misto, din descrierea ta. Imi place ca povestesti de multe spatii verzi. Nu-mi place ca inteleg ca nu prea sunt magazine imprastiate, ca la noi, sunt doar niste centre comerciale care sunt cam departe si tre' sa mergi cu masina sa faci cumparaturi.Cred ca stii ca pe-aici merge din ce in ce mai prost. Vezi pe ziare.com. Bugetarii tot zic ca o sa faca greva (au si facut, cica, pe 31.05, dar din aia 1 milion au aparut doar 400.000. Probabil restul au profitat de "liber" ca sa mearga la gratar). Ieri am trecut pta Victoriei si abia erau trei floci in ploaie la protestat. Cred ca erau mai multi jandarmi. Deh, solidaritatea la romani. Si acuma e greva full metrorex si partial ratb (in mod ciudat, traficul a fost ieri chiar mai bun decat atunci cand nu e greva). Peste tot merge prost, am mai multi clienti care se vaita si intarzie la plati.Cum e cu criza in Australia? Acuma ca esti acolo iti dai seama mai bine, ca altfel stiu ca imi spuneai ca nu se simte.Mie mi se pare ca te-ai miscat repede si bine. Daca rezolvi si cu slujba, te-ai scos. Sa mai scrii despre impresiile cultural-artistice (daca le pui pe blog, oricum le vad acolo)."Haidi pa", ca sa citez un clasic in viata :)”
Apreciez tot timpul tipul acesta de mesaje.


Dupa acest comentariu trec la a doua sectiune:
Pentru cei care vor sa afle detalii despre pasii de emigrare pot sa le dau doar cateva directii. Nu sunt agent de emigrare asa ca nu pot sa gasesc solutii pentru cazuri delicate. Altfel, procedura generala pentru emigrare in Australia este urmatoarea:
- Acceseaza site www.immi.gov.au
- Cauta booklet 6 (o brosura cu toate informatiile necesare unui doritor de emigrare in Australia)
- Citeste cu foarte mare atentie aceasta brosura. Daca, sau cand te impotmolesti cauta pe forumul de la emigrare.info la sectiunea corespunzatoare, raspunsuri la intrebari. In cazul in care inca ai nelamuriri, deschide un nou topic (in general cam toate intrebarile au raspuns pe acest forum – trebuie sa cauti). Ti se va raspunde cu siguranta. Mie mi s-a raspuns de fiecare data. Raspunsurile au fost mai mult decat pertinente si le multumesc si acum celor care m-au ajutat de-a lungul procesului de emigrare. Intrebarile trebuie sa fie concrete, nu de genul: “vreau sa emigrez, ce trebuie sa fac”. Trebuie sa fie de genul: Am citit x, y, z documente referitoare la emigrare, care m-au trimis la documentele a,b,c, dar inca am o nelamurire: bla bla bla bla
Daca ai o situatie speciala, cauta ajutor profesionist (agenti de emigrare). In general am vazut ca are referinte foarte bune un anume George Lombard (il poti gasi pe britishexpats sau pe google.com). Probabil mai sunt si altii, dar acesta este cel mai vizibil pe acel forum. Nu este recomandarea mea, este pur si simplu o parere. Eu personal mi-am facut toate actele de emigrare pentru mine, sotie si copil fara nici un ajutor profesionist (agent). La inceputuri (acum 2 ani) m-am interesat la niste agentii, dar nu am fost multumit de raspunsurile lor, asa ca m-am apucat sa fac actele singur. Am reusit sa le fac fara probleme mari.
Dupa ce ai citit brosura uita-te la adresa aceasta:
http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/175/eligibility-applicant.htm
pentru a-ti calcula punctajul necesar pentru emigrare.Daca ai depasit 120 de puncte inseamna ca poti sa te apuci de treaba (assesment, IELTS, traduceri).
Mai exista si posibilitatea unei sponsorizari din partea unui stat (de aceasta sponsorizare am beneficiat eu). Daca ai sponsorizare din partea unui stat exista posibilitatea sa beneficiezi de prioritate la procesarea dosarului si/sau o un passmark mai mic. Sponsorizare nu inseamna ca primesti foloase materiale sau “kile de bani in cont”. Pur si simplu sponsorizarea din partea unui stat inseamna ca acel stat te doreste acolo. Nimic in plus. Nu te asteapta nimeni din parte autoritatilor cu stegulete sau baloane colorate.
Cam atat stiu eu ca se poate face. Astept intrebari pe email (marcus.bratu@gmail.com) cu intrebari pertinente despre emigrare.
Din pacate la acest moment (12 Iunie 2010) DIAC a suspendat acceptarea aplicatiilor pentru obtinerea vizei. Cel mai probabil o sa ii dea drumul dupa 1 Iulie 2010, dar nu este o certitudine. In orice caz, ce am citit zilele acestea prin ziare, scrie ca somajul in Oz a scazut. De exemplu in WA a scazut de la 4,5% la 4,1%. Sunt niste cifre foarte interesante, chiar daca eu sunt printre cei 4.1% (adica “between jobs” – sau in traducere libera: somer).


Asa, acum sa trec si la ce am mai facut.
Pai de cand nu am mai scris, pot sa zic ca am primit raspuns de la KM cum ca nu sunt asa de bun ca sa ma angajeze, si ca mi se doreste succes in continuare. Scriu in special referitor la joburi pentru ca asta ma intereseaza acum. Am avut cateva interviuri, de la care inca nu am nici un raspuns si acum sunt un tip care beneficiaza de o vacanta prelungita. Ma rog, asta nu inseamna ca nu sunt un “job hunter”. In fiecare dimineata cand ma trezesc, ma pun la calculator (s-a dus dracu’ tigarea si cafeaua – pentru ca nu mai fumez, iar cafeaua fara tigare nu merge … si in plus combinatia asta tigare + cafea duce la costuri extrem de mari pentru mine – un pachet de tigari, habar nu am marca, se duce cam pe la 15$ asa ca e mai sanatos sa nu mai fumezi :D), si ma apuc de cautat joburi. Din pacate concurenta pe zona de IT este destul de mare. Sunt multi frate care poseda cunostiinte despre IT :D. Din pacate cred ca e aceiasi chestie ca si in Romania cu aplicatiile pentru joburi.
Tin minte ca atunci cand am plecat din KM Ro si s-a dat anunt pentru postul meu, au venit o gramada de aplicatii. Multe dintre ele care nu aveau absolut nici o treaba cu jobul. Am eu o banuiala ca si aici se intampla acelasi lucru. Spam de CV-uri pentru joburi pe IT. Probabil nu numai pe zona de IT. Anyway, azi (12 June 2010) am facut un curs online pentru a obtine un card care iti da posibilitatea sa lucrezi pe santiere. Se numeste white/blue card (o sa vad culoarea cand o sa il primesc - inca nu imi dau seama care e diferenta intre white card si blue card) si consta in pregatirea viitorului muncitor in constructii despre protectia muncii. Ma rog, nu este mare chestie, in 2-3 ore cat citesti respectivul curs si raspunzi la intrebari (totul online) se rezolva. Costa 65$. Este un pret bun. Acum ma gandesc sa obtin o certificare ca si OH&S, dar e cam scumpa (2400$) si nu sunt sigur ca gasesc job imediat dupa ce termin cursul. Anyway, sunt un job hunter now. Asa ca am ce face …

12 comentarii:

  1. Multumesc mult Marius, pt. informatii. Intre timp am mai citit si eu pe site-ul oficial al guvernului Au si pe forumul emigrare.info (foarte util...intradevar) si m-am mai luminat. Incep sa/mi conturez o idee despre "calea emigrarii"...destul de anevoioasa dar nu imposibila. Foarte utile si informatiile tale...m-ai pus pe directie :)
    Intre timp m-a sunat si o tipa de la Australian Visa - Synch1 European Branch mi-a dat ceva inf. prin telefon (sincer nu ma asteptam la asa multe pt ca n-am platit nimic inca... probabil e chestie de reclama). Pentru aprox. 1.000 lei a zis ca firma imi face un raport complet despre sansese de emigrare si care ar fi cea mai buna cale/ cea mai potrivita viza. ma rog...ma batea gandul sa risc acesti bani, iar apoi dupa raportul lor sa merg pe cont propriu. Oare o fi vreo problema? Oricum ma mai gandesc si mai studiez problema.
    Inca o data mersy frumos si iti dorec succes in gasirea unui job bun si cat mai repede. Apropo...ai observat cumva din intamplare sau marog ti/ai facut o idee, in ce domeniu sau care ar fi meseriile cele mai cautate pe piata muncii / cele mai multe locuri de munca, in Au sau in Perth unde esti tu?
    Bafta multa!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. ..Once again thanks for sharing this with us :)
    Foarte haios mesajul prietenului tau :D
    Felicitari pentru atitudinea pozitiva/constructiva (asa mi se pare din postul tau)

    Keep up the good work and good luck :

    RăspundețiȘtergere
  3. @Pavel: ce sa zic... daca ai banii astia de dat si nu ai timp/rabdare/chef sa studiezi site-ul www.immi.gov.au sau emigrare.info, atunci poti sa le zici celor de la Synch1 sa iti faca o evaluare. Dar dupa aceea poti sa te ocupi si singur ca sa scutesti multi bani. Asta e parerea mea, evident tu faci cum crezi. Referitor la joburi care sunt cele mai cautate :)) pot sa iti zic ca am vazut in ziar (The West Australian) ca sunt foarte cautati zidarii cu experienta (si blue card) si electricienii cuexperienta care au gradul A (cred ca e vorba de o licenta). Asta la prima ochire. Mai sunt dar iti dai seama ca sunt targetat pe tipul meu de job. Poti sa te uiti pe www.seek.com.au si sa iti faci o idee.
    Bafta
    @diana: :) si mie mi-a placut mesajul. atitudine pozitiva este, dar mai e si un pic de stres cu obtinerea unui job. dar o sa apara unul pana la urma.
    Bafta

    RăspundețiȘtergere
  4. Ca sa citez aproximativ din jurnalul lui Laurentiu (Culau) "dar tu ai job, jobul tau e sa cauti/gasesti job". Hilar si mesajul de la inceput...o mica sugestie de imbunatatire: "hai di pa" :))

    RăspundețiȘtergere
  5. @Mille: pai ce sa zic. este job, dar mai degraba voluntariat :)). ca e pe moka. adica de fapt te mai si costa (net, timp, transport, draci, sperante, nervi, etc).

    RăspundețiȘtergere
  6. Suntem interesati sa emigram in Australia.Vreau sa corespondam pe mail cu cineva care a facut pasul.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. @Mad: pai email-ul meu este : marcus.bratu@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  8. ---------------------------------------------------------------------------------------
    Hi there, awesome site. I thought the topics you posted on were very interesting. I tried to add your RSS

    to my feed reader and it a few. take a look at it, hopefully I can add you and follow.
    ----------------------------------------------------------------------------------------
    Australian de imigrare

    RăspundețiȘtergere
  9. Cei de la Synch1 nu sunt destul de seriosi, am un prieten care a plecat cu ei si care nu a fost ajutat asa cum spun ei. Nu stiu decat sa ia banii. Mai bine citesti de pe site-ul immi.gov.au.
    Atentie la toate detaliile.

    RăspundețiȘtergere