google translate

joi, 4 februarie 2010

motive pentru plecarea in Oz

Asa cum spunea un amic din Perth (sper ca isi da seama respectivul amic la cine ma refer, citind ce scriu aici) de pe forumul emigrare.info, unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie sa ti le iei cu tine cand pleci in Oz ca si proaspat emigrant, trebuie sa fie o lista cu motivele pentru care pleci din Romania.

Asa ca, voi pune pe aceasta postare (pe care sunt convins ca o voi edita mai tarziu), motivele pentru care plec de aici (si eventuale explicatii). Sunt binevenite si motivele voastre (folositi cu incredere formularul de mesaje din partea de jos a paginii).

1. Vreau sa ii ofer copilului meu un alt mediu in care sa creasca.
- acesta este motivul pentru care vreau sa plec (restul motivelor sunt colaterale).

- Nu vreau sa aiba contact cu dealerii de stupefiante sau alte mizerii din astea. Nu zic ca eu sunt un sfant. Am tras si eu la viata mea vreo 2 jointuri, dar pe la 27 de ani cand stiam cam ce inseamna drogul si nu am fost ca si copii de liceu care raman dependenti.
- Pentru mine nu mai conteaza ca sunt baiat mare (:D) si stiu sa ma descurc, dar aici in Romania nu stiu cat de bine se poate descurca copilul meu, in conditiile in care la coltul scolii o asteapta baiatul (sau fata) care ii da ceva de tras pe nas sau in vena pentru inceput fara bani pana devine dependenta si apoi sa inceapa sa "produca" bani prin orice mijloace ca sa isi ia doza.

2. Vreau sa traiesc mai bine eu, sotia si copilul 
- Nu ca as trai prost aici, dar nici foarte bine ...
- Am platit intretinerea la un amarat de apartament de 3 camere, 763  lei (cca. 300 AUD) lei pentru luna decembrie. Nu mi se pare ok.

3. Vreau sa nu mai fiu furat de altii 
- Aici intra toate magariile facute de guvernanti. Autostrada Bechtel care este platita si din banii pe care ii platesc eu ca impozit si care costa de 3 ori mai mult decat in Croatia de exemplu (unde un km de autostrada costa doar 8 milioane euro fata de 20 milioane euro cat costa in Romania).
- Aici sunt o multitudine de exemple de furaciuni pe care le fac guvernantii din Romania, dar nu face obiectul blogului ...
- Mai intra si faptul ca cei din marile magazine gen Cora, Auchan, Carrefour isi fac legea lor, in sensul ca nu le pasa de clienti si eu trebuie sa platesc pentru un kg de carne de pui sau de porc de 3 ori mai mult decat ar fi pretul normal de vanzare, iar cei care trebuie sa aplice legea le convine sa primeasca un "comision" si sa zica, ca totul este ok.
- Daca vreau sa imi cumpar o casa (intra si casa la bloc) noua, nu am absolut nici o siguranta ca aceea casa sau apartament este construita conform standardelor in constructii (am cativa prieteni care s-au intepat foarte rau. In sensul ca au trebuit sa refaca tot interiorul sau au trebuit sa refaca izolatia exterioara). Ok, aici puteti sa spuneti ca au fost prostovani. Dar, mie nu mi se pare normal sa fiu nevoit sa fiu specialist in constructii ca sa imi iau o casa (sau apartament in bloc) si apoi sa vad ca imi curge apa pe la cada, sau imi bate vantul prin nu stiu ce colt al casei.

4. Nu vreau sa mai vad zapada, iarna si alte fenomene ale naturii de genul asta (asta e spusa la draci, pentru ca ninge in Bucuresti cum nu a nins de ani intregi).

5. Vreau liniste:
- Si aici nu ma refer la stresul de la job care este inerent. Ma refer la faptul ca vreau sa vin acasa de la servici si sa ma culc fara sa ma trezesc la 3 noaptea sa ma gandesc ce voi face in cazul in care nu mai pot sa platesc facturile sau alte mizerii ... (banuiesc ca nu sunt singurul).

6. Vreau sa nu mai fiu nevoit sa imi notez toata consumatia de la restaurant pe hartie, ca sa nu fiu incarcat aiurea cu alte bazdaganii puse de chelneri care sunt platiti prost de patroni si vor sa isi mai rotunjeasca veniturile pe spatele clientilor.

7. Vreau sa traiesc intr-o tara in care legea este respectata si mai ales este aplicata
In Romania, legile sunt facute pentru a fi incalcate. La fel cum am spus si la punctul 1 al acestei postari, nu sunt un sfant, am primit si eu o multitudine de amenzi de la politia rutiera. Dar mi-am asumat greselile si am platit pentru ele. Dar nu imi place cand aud magarii de genul ca un individ a furat (sau violat) pe cineva si apoi pleaca linistit acasa, pentru ca i se da pedeapsa cu suspendare.

poate parea ca m-am uitat prea mult la filme, dar din pacate se intampla in Romania.

8.

9.

10.


to be continued ...

13 comentarii:

  1. Vreau sa fiu tratata cu respect de persoane care reprezinta statul.
    Nadina (in curs de studiu pe emigrareinfo, dupa ce mi-am facut assessmentul ca welfare worker in Oz)

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. M-am dezobisnuit pur si simplu de a mai trai in Romania, nu-mi mai gasesc locul acolo, nu ma simt in apele mele.

    2. Grija permanenta ca in aglomeratie si nu numai, sa nu ma fure cineva. Aici intra si teama de a merge pe strada seara tarziu.

    3. Grija ca la cumparaturi sa nu ma fure vanzatoarea.

    4. Suparatorul "nu avem marunt", cand in alte tari ti se da si ultima moneda rest chiar intr-un bar aglomerat unde nimeni "n-are timp" sa vada ce rest primesti, dar nici nu e nevoie, ca-l primesti oricum pe tot.

    5. Se vorbeste jegos in public, chiar cand nu se injura.

    6. Raritatea politetii si zambetelor, faptul ca stau incruntat pe strada.

    7. Golanimea, tiganimea, bandele alea de care ti-e frica numai cand le vezi. Nu zic ca nu sunt si prin alte parti, dar parca sunt mai amenintatori in Romania, mai directi, mai FARA FRICA. Asta e, nu le e frica de nimeni. Asta da mai departe in alte motive si lipsuri, sisteme corupte, etc.

    8. Chestia de a te da mare, lauda ca ai chestii (masini, mobile si ce-or mai fi) scumpe. Aici toata lumea le are sau si le permite usor.

    9. Faptul ca n-ai sanse prea multe sa reusesti daca esti un om simplu.

    10. Obstacolele peste care trebuie sa treci si greutatea cu care se obtine un imprumut pentru casa.

    11. Calitatea scazuta a vietii si lipsa posibilitatilor pentru un trai bun (inclusiv material).

    12. Salariul minim/ mediu sau care o fi, nu ajunge de la o luna la alta.

    13. Tratamentul la care esti supus de majoritatea patronilor.

    14. Prezentarea stirilor la tv.

    15. Genul emisiunilor la tv.

    16. Promovarea manelelor

    17. Barfele ieftine, cancanurile, stirile asa zis senzationale la tv

    18. Coborarea la un nivel mult sub linia de plutire a valorii emisiunilor la tv. Aplatizarea prin tv. Adica alte valori sunt apreciate acum, precum sexul, femeile domina tv-ul si ele trebuie neaparat sa arate bine (adica sexi) intotdeauna, s-a ajuns la extrema cealalta.

    19. Stirile asa zis bombastice iau prim planul.

    20. Cultura mall-urilor.

    Atat deocamdata. Motivele de mai sus nu sunt in nici o ordine.
    Scriindu-le insa, m-am enervat, mi-am stricat buna dispozitie, m-am aprins.
    Uite, si asta e un motiv! Numai cand ma gandesc la cum e-n Romania imi creste tensiunea. Nu mai vreau!

    RăspundețiȘtergere
  3. merci pentru comentariu Gabi. nici eu (care inca sunt in Romania) nu cred ca le puteam spune mai bine.
    merci pentru comentariu si nadinei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Well...da, subscriu la toate motivele enumerate mai sus. E trist sa ajungi la concluzia ca, pentru a duce o viata in care respectul e un lucru normal, trebuie sa pleci in alta tara :( M-am saturat sa traiesc intr-o tara care condamna si saboteaza orice incercare a omului de rand pentru un trai decent si o viata mai buna de la efortul chinuit de a-si cumpara/construi o locuinta, la a-si lucra pamantul si a creste animale, si multe multe altele.... M-am saturat sa-mi fie rusine de tara in care traiesc :( Si astea fiind spuse ...sa ai parte de o viata asa cum iti doresti pentru tine si familia ta, oricum o sa fie mai bine decat ce lasi in urma :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-e ingrozitor de teama sa ajung pensionar in Romania
    Ma ingrozeste modul in care se face acum scoala in Romania
    Nadina

    RăspundețiȘtergere
  6. mare dreptate ai nadina. mie imi este groaza sa ma gandesc sa imi las copilul la scoala cand o avea cam 10 ani.

    RăspundețiȘtergere
  7. as adauga la cele de mai sus urmatoarele:
    - sunt satul sa traiesc intr-o tara care este pe primul loc in Europa si pe unul din primele locuri din lume la orice boala va puteti gandi (ceea ce spun este verificabil si pe site-ul OMS- Organizatia Mondiala a Sanatatii). Suntem pe locul 1 ..;a mare distanta de locul 2...la TBC, cancere de toate felurile, la boli psihice, diabet, hepatite, mortalitate infantila, etc, etc!!! RUSINE MARILOR CONDUCATORI!!!
    - nu mai vreau sa traiesc intr-o tara unde exista numai nedreptate...si nedreptatea este ridicata la rang de normalitate!

    RăspundețiȘtergere
  8. multumesc pentru mesaje oameni buni. asta inseamna ca mai si citeste cineva ce scriu eu pe aici.
    sunt convins ca nu acestea sunt toate motivele pentru care ar putea pleca cineva din tara natala. mai sunt si altele probabil mai subiective, dar in general cam acestea sunt.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu pot sa ma impac cu gandul ca nesimtirea, prostia, tupeul, hotia si alte nonvalori au ajuns la rangul de calitate in Romania timpurilor noastre... Este greu sa simti ca nu mai apartii locului in care te-ai nascut. In ce ma priveste, sunt la primii pasi pe acest nou drum si nu am decat cuvinte de lauda pentru cei care au ajuns sa-si vada visul indeplinit. Sper sa imi tineti pumnii ca sa ma numar cat mai curand printre voi. M

    RăspundețiȘtergere
  10. Mai sunt care citesc... chiar si dupa 2 ani de cand ai scris (si scrii) in acest blog. Principalul motiv ptr care voi pleca va fi: RESPECTUL.Pe care aici nu-l primesti. Si cand primesti, este ca esti un sef sau mai stiu eu ce bulibaş...dar si acel respect ii doar de faţadă. Motiv no.2: CORUPTIA! is satul si scarbit pana peste masura de ce se intampla in tara asta.Turb cand ma uit la TV, si stiu ca nu-mi face bine,dar (stiti cum se zice) in tot raul este si un bine. Ce anume este bine? Imi tine pofta si mai mare de a pleca de aici.
    Mie,personal,stiu ca imi va fi greu, mai ales la inceput.Singur-singurel, fara sa cunosc ceva sau pe cineva, fara nimic sigur...Doar eu, un geamantan de haine, "o hartie" si mult curaj... Ma duc intr-o lume noua, intr-o viata "nepamanteasca" ptr romani. Intr-o viata in care 99% dintre romani nici macar nu-si pot imagina ca poate exista...
    motiv no.3: Prostia si lasitatea acestei tari. Traim intr-o tara in care pe zi ce trece tot mai multi analfabeti sunt.Si numarul tot creste, si va mai creste avand in vedere invatamentul care-i pus la pamant,si care nu are putere sa se ridice de acolo...Garantez ca fiecare a doua persoana nu stie sa citeasca cursiv, garantez ca 60-70% habar n-au sa scrie corect in limba lor materna, si ce sa mai vb de limbi straine..?.. pfff....
    Ma consider un NOROCOS ca am macar SANSA de a ajunge acolo...si voi profita de faptu` asta...ca STIU ca voi reusi...
    Ori de cate ori citesc un intreg blog ale unor persoane ajunse acolo, ma pun in situatia lor si "traiesc" randurile..zambesc si cateodata sunt si eu in Perth... :)... doar trebuie sa am rabdare...rabdare...rabdare...
    Multe alte motive mai sunt...dar as sta zile intregi sa scriu la ele...
    Oricum, iti multumesc Dl.Marius ptr acest blog, si nu doar tie, ci si celorlalti forumisti care au condus/conduc un asemenea blog...stiu ei care-s :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Mai sunt care citesc chiar si in 2013 ;) Si subscriu la lista voastra, Gabriel si Marius, nu neaparat in aceasta ordine, asta este si lista pentru care am plecat si eu deja de peste 7 ani din Romania... Si tot spre Oz trag si eu acum

    RăspundețiȘtergere
  12. Chiar si in 2015 mai citim! Pe langa motivele enumerate mai sus, mai adaug si eu mizeria pe care o gasim la tot pasul. Ma deranjeaza cacatii de pe jos, faptul ca oamenii isi lasa cainii sa isi faca treburile fix pe trotuar si cum nu stiu sa stranga mizeria noi suntem nevoiti sa ne uitam mereu pe unde calcam. Eu ii duc zilnic pe copiii mei la gradinita, si mereu trebuie sa fiu atenta sa nu calce in astfel de mizerii. De alte mizerii, gen gunoaie de tot felul, sticle s.a. nu mai vorbesc...
    Cat de curand sper sa ajungem si noi in Australia, eu cu sotul si piticii nostri blonzi :)

    RăspundețiȘtergere